Tóth László
Tóth László,
Szeged Biztonságpolitikai
Központ Közalapítvány elnöke
 
 
        A Tisza-parti város folyójának szelíd kanyarulataival, gyönyörű parkjaival, ligeteivel és tereivel, köztéri szobraival, kör- és sugárutaival, csodálni való eklektikus épületeivel, megannyi látványosságával és értékével, e tájék egyik legvonzóbb települése. De lehet-e egy 751 éves város-gazdasági, kulturális és egyéb értékei mellett – büszkébb arra, ha polgárai biztonságban, békében és nyugalomban élnek? Lehet egy regionális szellemi központ, egy nemzetközi közlekedési centrum, kongresszusi turizmusáról is híres Tisza-parti város, előre meghatározott és szilárd biztonsági-stratégiai elképzelések nélkül?
        Európa gazdasági és politikai „átrendeződésének” folyamatában e kérdések kettőzött fontossággal bírnak. Különösen, ha szemünk előtt tartjuk azt a nyilvánvaló és exoterikus jövőképet, amely Szegedet és környékét az eurorégiós szerveződési modell egyik legfontosabb területének szánja!
Az említettek után válik igazán érthetővé, hogy miért éppen ebben a városban alakult meg a Szeged Biztonságpolitikai Központ. Eddigi működése, kisugárzása, olyan hatást gyakorol a régióra, amelyet talán csak Strasbourg gyakorolt a XX. Század végén Európának a nyugati részén, vagy, ha pontosabban behatároljuk: a német-francia határ mentén.
        A biztonságpolitika ma a „nagypolitika” nélkülözhetetlen része. Olyan szegmense ez a mindennapi életnek az országok közötti kapcsolatoknak, a gazdasági együttműködésnek, a nemzetek közötti toleranciának, amelyet nem lehet megkerülni. Ezért kell hatványozottan figyelni és segíteni a szegedi kezdeményezést. Amely-mellesleg- immár szerves része a Stabilizációs Egyezményből kinőtt „szegedi folyamatnak” is…

Email az Elnöknek


© Szeged Biztonságpolitikai Központ 2000.